(06) 811 30 438 info@heerlijkvitaal.nl

Voedselallergie

Voedselallergie en voedselintolerantie
Ook als je door een voedselallergie of intolerantie gedwongen wordt om je voeding aan te passen kun je bij mij terecht. Met mijn hulp ga je ontdekken dat het leven met een voedselovergevoeligheid geen beperking hoeft te zijn. Het is een wijziging in je voedingspatroon en daar begeleid ik je graag bij.

Verschil voedselallergie en voedselintolerantie
Voedselovergevoeligheden zoals een allergie of intolerantie zijn niet hetzelfde.

Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een onderdeel van de voeding alsof het een gevaarlijke indringer is en maakt hiertegen antistoffen aan. Een allergische reactie treedt meestal gelijk op. Bijvoorbeeld rode vlekken in nek en gezicht of een branderig gevoel in de mond. Allergische reacties kunnen ook heel ernstig zijn. Kinderen kunnen soms over een allergie heen groeien. Is dat niet het geval dan moet je het de voeding waar je allergische voor bent je leven lang vermijden.

Bij een intolerantie is meestal het probleem dat je de betreffende voeding niet goed kunt verteren. De oorzaak kan zijn dat je bepaalde verteringsenzymen slecht aanmaakt, je darmflora niet optimaal is, je darmwand beschadigd is of er een tekort aan maagzuur is. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door intolerantie zijn bijvoorbeeld moeheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, huidklachten en schimmelinfecties. De klachten treden meestal niet acuut op, maar ontstaan geleidelijk. Door het aanpassen van je voedingspatroon kunnen oorzaken aangepakt worden en de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.